Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

РОСІЙСЬКІ МУЗИКА ТА КНИЖКИ ПІД ЗАБОРОНОЮ: ВЕРХОВНА РАДА ПРИЙНЯЛА ВІДПОВІДНІ ЗАКОНИ

22 чер 2022

Верховна Рада України на своєму засіданні у неділю, 19 червня, прийняла 2 важливі, особливо в сьогоднішніх реаліях, закони.
«ПРО ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО ДЕЯКИХ ЗАКОНІВ УКРАЇНИ ЩОДО ПІДТРИМКИ НАЦІОНАЛЬНОГО МУЗИЧНОГО ПРОДУКТУ ТА ОБМЕЖЕННЯ ПУБЛІЧНОГО ВИКОРИСТАННЯ МУЗИЧНОГО ПРОДУКТУ ДЕРЖАВИ-АГРЕСОРА»
Заборонено: публічне виконання, публічний показ, публічну демонстрацію, публічне сповіщення фонограм, відеограм та музичних кліпів, які містять зафіксоване виконання музичного недраматичного твору з текстом, здійснене співаком (співачкою), який є або був у будь-який період після 1991 року громадянином держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, за винятком колишніх громадян держави-агресора, які є або на момент смерті були громадянами України і не мають (не мали на момент смерті) громадянства держави-агресора; та/або вироблені фізичною особою та/або юридичною особою, яка на момент їх оприлюднення була, відповідно, громадянином або зареєстрована в державі, яку в будь-який час визнано державою- агресором.
Законом запроваджується визначення «національного музичного продукту» та окреслення механізми його підтримки. Зокрема, буде запроваджено перелік музичних виконавців (співаків) держави-агресора, які засуджують агресію проти України та визначити механізм його формування. Збільшено до 40 % частку пісень державною мовою при здійсненні радіомовлення; до 75% добового обсягу ведення передач, у тому числі новинно-аналітичних блоків, розважальних передач (дикторами, ведучими радіопередач) державною мовою; передбачено стимулювання трансляції україномовних дитячих та освітніх телепрограм.
Вводиться також заборона відтворювати в салоні автобуса музику, звуки фільмів чи інші звукові сигнали, крім інформації про поїздку. Хоча передача звуку може здійснюватися на індивідуальні навушники пасажирів, а на салон - лише під час нерегулярних перевезень за згодою всіх пасажирів. Також заборонено відтворювати музику в салоні таксі без згоди всіх пасажирів.
Закон вводить заборону на проведення гастрольних заходів, учасниками яких є музичні виконавці (співаки), які є громадянами держави-агресора.
«ПРО ВНЕСЕННЯ ЗМІН ДО ДЕЯКИХ ЗАКОНІВ УКРАЇНИ ЩОДО ВСТАНОВЛЕННЯ ОБМЕЖЕНЬ НА ВВЕЗЕННЯ ТА РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ВИДАВНИЧОЇ ПРОДУКЦІЇ, ЩО СТОСУЄТЬСЯ ДЕРЖАВИ-АГРЕСОРА, РЕСПУБЛІКИ БІЛОРУСЬ, ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНОЇ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ »
Заборонено: випуск, ввезення та розповсюдження в Україні видавничої продукції з білорусі, росії та окупованих нею територій України.
Водночас ця заборона не поширюватиметься на книги, видані в Україні до 1 січня 2023 року.
Якщо книжка написана російською, але її написав не громадян РФ, і вона не підпадає під інші законодавчі обмеження, то її можна завозити за наявності спеціального дозволу.
В Україні з 1 січня 2023 року книги видаватимуться і розповсюджуватимуться державною українською мовою, мовами корінних народів України і офіційними мовами ЄС. Книги іншими мовами можуть видаватися і розповсюджуватися, якщо вони видані мовою оригіналу. Перекладна література має видаватися і розповсюджуватися в перекладах українською мовою або будь-якою офіційною мовою ЄС чи мовою корінного народу України.
Відділ з організаційних питань