При неможливості використання питної води з джерел централізованого водопостачання у населених пунктах, потрібно використовувати питну воду з бюветів та інших джерел нецентралізованого водопостачання (колодязів, шахтних криниць), за наявності – пунктів розливу питної води (в тому числі пересувних), фасовану бутильовану воду та воду з ємностей для індивідуального користування.
Зберігати питну воду потрібно у закритій тарі. При цьому, ємності обов'язково позначати бірками з написом: «Вода для пиття», «Вода для технічних потреб», «Вода для господарських потреб». Як правило, роблять запас на 2 – 3 доби.
Воду з відкритих водойм можна використовувати лише для технічних потреб.
Для пиття та приготування їжі воду потрібно кип'ятити. Кип’ятіння є ефективним методом знезаражування води (кип’ятити не менше 10 хвилин від моменту закипання). Але навіть при зберіганні її у чистій і добре закритій ємності, термін придатності не повинен перевищувати більше однієї доби.
Вода належної якості – запорука уникнення зараження інфекційними захворюваннями та загострення хронічних хвороб. Пам’ятайте про це!
ДУ «Хмельницький обласний центр контролю і профілактики хвороб МОЗ України»