Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Якісна вода в колодязях – запорука здоров’я

18 кві 2022

 

Важливою умовою, що забезпечує якість води – є правильна експлуатація колодязя (криниці). Для того, щоб колодязна шахта не стала резервуаром всіляких бактерій і мікроорганізмів періодично повинні проводитися дезінфекція колодязя і його чищення, лабораторний контроль якості питної води.

Особливе значення дезінфекції води виникає у теплий період року, коли існують сприятливі умови для розвитку інфекцій, які розповсюджуються через воду.

З метою попередження виникнення можливої шкоди здоров’ю при вживанні води із шахтних колодязів, які тривалий час не використовувалися, або були підтоплені ґрунтовими водами під час паводку чи стихійного лиха, рекомендовано тимчасово припинити споживання недоброякісної води до вжиття профілактичних дезінфекційних заходів.

Санацію шахтних колодязів виконують у певній послідовності!

  1. Попередня дезінфекція підводної частини криниці об’ємним способом.
  2. Для дезінфекції визначають об’єм води в колодязі в кубічних метрах (площа дзеркала води помножити на висоту стовпа води).
  3. Санація підводної частини криниці об’ємним способом проводиться одним із дієвих дезінфекційних засобів, які дозволені до використання Міністерством охорони здоров’я України та внесені у відповідний державний реєстр дезінфекційних засобів.
  4. Необхідну кількість дезінфекційного засобу розчиняють у невеликій кількості води, налитої у відро, до отримання рівномірної суміші, та виливають цей розчин у колодязь. Воду у колодязі добре перемішують протягом 15-20 хвилин жердинами чи частим опусканням та підійманням відра на тросі. Потім колодязь закривають кришкою і витримують експозицію згідно з інструкцією виробника. Якщо вода у колодязі холодна (+4°C +6°C) кількість дезінфікуючого препарату збільшують вдвічі.

Очищення криниці.

  1. Після дезінфекції об’ємним методом криницю повністю звільняють від води, проводять чистку дна від мулу, бруду. Стінки колодязя чистять механічним способом.
  2. Перед тим як людина спускається у колодязь, перевіряють, чи не накопичився там СО2. Для цього на дно колодязя опускають запалену свічку у відрі. Якщо вона гасне, то спускатись у колодязь небезпечно.
  3. Поверхню стінок зруба криниці дезінфікують дезінфекційним засобом методом зрошення з гідропульта із витримкою експозиції.
  4. Повторна дезінфекція криниці.
  5. Після очищення та дезінфекції зрубу і наступного заповнення води, здійснюють повторну дезінфекцію води об’ємним методом протягом 6-8 годин.
  6. Проведення санації шахтних колодязів допускається як спеціалізованими організаціями, так і самостійно власниками колодязів при дотриманні техніки безпеки та при застосуванні засобів індивідуального захисту.

Лабораторний контроль якості дезінфекції.

Після проведення санації (чистки, ремонту зрубу, дезінфекції надводної та підводної частини) колодязя бажано провести лабораторний контроль якості питної води на санітарно-хімічні та мікробіологічні показники, як це регламентують додатки № 1, № 2 до Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДержСанПіН 2.2.4-171-10), а також розділ V цих правил.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я щороку понад 25% населення піддається ризику виникнення різноманітних захворювань внаслідок споживання неякісної питної води. Тому, при виникненні підозри щодо якості питної води колодязя доцільно провести лабораторний контроль її якості з метою упередження негативного впливу на здоров’я людей.

Визначити увесь спектр необхідних показників безпечності та якості питної води Вам допоможе Державна установа "Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України" та його відокремлені структурні підрозділи на відповідних територіях.

 

 

 

 

Олена Ігнатеску,

 лікар із загальної гігієни Нетішинського

відділення ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ України»