Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

ВСЕ ЦЕ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ

05 лют 2023

????????«Сльози в очах, виснажені руки та стомлені плечі… Ці неймовірні люди плетуть маскувальні сітки. Плетуть їх дуже швидко, професійно і надзвичайно гарно… Плетуть практично без вихідних… Кожна сіточка сплетена з любов’ю та вірою в Перемогу», - так говорить про підрозділ «Сітки», який діє при волонтерському штабі «Жіночий батальйон, керівник штабу Наталія Форсюк.

???????? …З перших днів війни в ліцеї №1 діяв волонтерський штаб. Там і познайомились волонтери. Одні збирали всіляку допомогу для воїнів та внутрішньо переміщених осіб, інші - плели маскувальні сітки та готували домашні смаколики. Пропозиція Наталії Форсюк працювати всім «одним фронтом» була схвально прийнята. Згодом до них приєдналися і жіночки-волонтери поважного віку. Ось так і з’явився у «Жіночому батальйоні» підрозділ «Сітки». Нині до його складу входить 2 рої. Керівник 1 рою - Людмила Бродська, керівник 2 рою –- Тетяна Стасюк. А координатором усього підрозділу (двох волонтерських роїв) та співкерівником 2 рою є Леся Рогатюк.

???????? «Маскувальна сітка для наших хлопців дуже потрібна. В нас її замовляли навіть із-за кордону на Бахмутський напрямок. Знайшли у волонтерських чатах «Жіночий батальйон», написали мені. І ми передали за адресою», - розповідає Наталія Форсюк.

Плетення маскувальних сіток - важка праця. Потрібно неабияке терпіння, витримка і сила волі. Замовлення для обох роїв надходить від волонтерського штабу «Жіночий батальйон» та безпосередньо з фронту. Нині його багато, а тому сформована черга. Беззаперечно, у пріоритеті - передова лінія фронту. При замовленні обов’язково уточняється розмір та колір сітки. Наприклад, якщо мова йде про темні кольори, то є «пізня» осінь, є «рання», і є «сумна»…

Тканину часто приносять нетішинці, ще беруть безкоштовно в одному з місцевих магазинів секонд хенду. Нині в дефіциті основа для сіток. В магазині її не купиш, та й коштує вона не дешево, а тому за волонтерські кошти штаб закупляє через інтернет.

???????? «Жіночий батальйон» розробив свою технологію в’язання сіток. У перші дні війни охочих плести сітки було багато, але робити того не вмів ніхто. Спочатку було всього: пів дня одні плели, а інші пів дня розплітали. Руки у жінок боліли і німіли. На якусь мить впадали у відчай. А потім знову брались за роботу. Навчались всьому в процесі. Постійно вдосконалювали плетіння. І більше місяця тому вийшли на той результат, який повністю задовольняє всіх - тих, хто їх плете, і, головне, наших військових.

Кожний рій відповідально ставиться до свого виробу. Перед відправленням - обов’язково причіплюється своєрідне клеймо - емблема «Жіночого батальйону» та слова вдячності воїнам.

???????? РІЙ ПЕРШИЙ

У першому рою, який функціонує в 1-му гуртожитку (вул. Набережна,1), – найповажніші та найстарші волонтери. Щодня, практично без вихідних, зранку до сутінків тут «кипить» робота. Загалом понад 150 сіток різних за розміром сплетено їхніми руками. Керівник рою - Людмила Бродська, чудовий організатор, людина працьовита та добросовісна.

…Жіночки почали працювати ще до початку повномасштабної війни - з 12 лютого 2022 року. Зібрались разом, прочитавши оголошення в соціальних мережах, що потрібна допомога – для наших воїнів у зону бойових дій плели невеличкі килимки для сидіння. А після 24 лютого почали активно надходити замовлення на маскувальні сітки. Спочатку вони їх плели в 1 та 2 ліцеях.

???????? «Наші діти та онуки зі зброєю на полі бою захищають Україну. Ми не могли всидіти вдома… Байдужість – це не про нас. У кожного з нас бажання - хоча б якось допомогти. Фінансово не можемо, бо пенсії маленькі, тож плетемо сітки. Тут, коли в гурті, забуваємо про свої хвороби, сімейні проблеми і всі разом мріємо про перемогу», - говорить Людмила Бродська.

Рік війни «просіяв» людей… Перших півроку було багато, а нині залишились трохи більше десятка найстійкіших, терпеливих та вольових. Серед них: Людмила Богдан, Галина Семенчук, Наталія Петровська, Ніна Рожкова, Галина Коломійчук, Ліда Рожкова, Любов Гасюк, Лариса Ющук, Наталія Стасюк, Марія Бугайко, Алла Горохова, Олена Лісовець, Валентина та Володимир Слободенюки (переселенці з Довгенького Харківської області). Незмінним фарбувальником тканини є Наталія Стефанович. Вона процес налагодила вдома, а сушить тканину то на балконі, то на дачі. «Я вже не буду перекваліфіковуватись. Як є вільний час, то тільки тоді приходжу і допомагаю плести», - розповідає.

Є в першому рої помічники - вони ріжуть тканину вдома: Валентина та Валерій Пейко, Валентина Сторожук, Марія Венгерець, шеф-кухар їдальні ліцею №3, зі своїми колегами, А ось Тетяна Журавльова, Валентина Морозова, Ірина, Тетяна в’яжуть вдома теплі шкарпетки для воїнів –останні 26 пар було відправлено штабом нещодавно на передову.

Серед волонтерів-жінок першого рою є і поети – складають вірші про наболіле і читають вголос "колегам"… Себе з посмішкою називають «плетуни» і «різуни», а керівника - «вождинею».

???????? РІЙ ДРУГИЙ

Другий рій функціонує в 3-ому гуртожитку (вул. Набережна, 5). Тут невтомно плетуть сітки переважно внутрішньо переміщені особи з Харківщини, Енергодару, Маріуполя..., які знайшли прихисток у нашому місті та, звичайно ж, нетішинці. Керівник рою– Тетяна Стасюк, людина принципова та відповідальна.

Другим роєм сплетено близько півтисячі різного роду і кольору сіток. Найбільша - розміром 5 х100, а найширшу плели на підлозі спортивного залу одного з ліцеїв міста, вона відповідала його розмірам.

На постійній основі в другому рою трудиться 16 волонтерів – одні ріжуть тканину, інші – плетуть сітки. Але, як розповіла Тетяна Стасюк: « Коли надходять термінові замовлення, ми кидаємо клич в соціальних мережах і приходять на допомогу місцеві мешканці».

Фарбує тканину для другого рою, а якщо потрібно, то й для першого, Оксана Кузнєцова. У неї своя особлива технологія фарбувального процесу за допомогою пральної машини. Працює п. Оксана вдома вночі, часто порушуючи спокій сусідам.

Помічників багато і в другому рою. Приходять і просять роботу. Вдома ріжуть тканину не тільки пересічні нетішинці, а й працівники бібліотеки, ліцеїв…

???????? У НЕЇ ВСЕ ПІД КОНТРОЛЕМ

Велика відповідальність покладена на Лесю Рагатюк, куратора підрозділу «Сітки» співкерівника 2 рою. Вона щодня з волонтерами, неабияк хвилюється за них і дбає про кожного. Підрозділ став практично її другою родиною.

Леся Рогатюк постійно на зв’язку з « Жіночим батальйоном». Клопоту в неї вистачає щодня, бо, як ніхто до дрібниць знає все про замовлення: скільки і кому треба виготовити і передати сіток. А ще допомагає підібрати потрібний колір та плести сітки…

???????? Задля Перемоги нетішинські волонтери сплетуть стільки сіток, скільки потрібно буде нашим хлопцям. Аби лиш життя воїнів надійно захистили ці обладунки, створені умілими руками і небайдужими, щирими серцями людей.

Тетяна Онісімчук, головний спеціаліст відділу з організаційних питань