Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Відпочинок у лісі

05 лип 2024

Щорічно пожежі в природних екосистемах завдають величезних матеріальних та екологічних збитків природі та населенню, а з настанням весняно-літнього періоду можливість їх виникнення збільшується.   Попереду час літніх канікул та відпусток, масових гулянь і пікніків. Для багатьох це гарна нагода провести відпочинок на природі разом з сім’єю та друзями. Але є багато тих, хто легковажно ставиться та не усвідомлює усієї загрози, яка може виникнути через людську недбалість.

Пожежі в природному середовищі виникають і розвиваються через низку причин, але як показує статистика, найголовніша з них - умисне порушення, ігнорування правил пожежної безпеки при поводженні з вогнем у місцях відпочинку дітей та дорослих.

Варто пам’ятати правила пожежної безпеки під час відпочинку на природі при розпалюванні багаття, щоб убезпечити себе та навколишнє середовище від біди.  Якщо розпалили вогнище вкрай необхідно:

- розпалювати багаття лише у спеціально відведених місцях, - по можливості на місці попереднього;

- місце розпалювання вогню очистити від сухої трави, листя, гілля та іншого лісового сміття, обкласти це місце камінням або обсипати землею, піском;

- не залишати вогнище без нагляду;

- коли залишаєте місце відпочинку, обов’язково заливайте вогнище водою або засипайте піском, переконайтесь, що вогонь повністю загашено.

Варто зауважити, що категорично заборонено використовувати для розпалювання багаття спеціальні горючі речовини, пластик, целофан.  Кинуті в полум’я порожні пластикові пляшки, целофанові пакети спричиняють процес тління, внаслідок чого виділяються небезпечні гази, токсини. Непогашені сірники, цигарки можуть стати причиною загорання сухої трави та, як наслідок, пожежі.

Вкотре наголошуємо, що виконання елементарних правил та заходів пожежної безпеки, у даному випадку на природі, дадуть можливість запобігти виникненню загрози і тим самим убезпечить кожного з нас та природне середовище від небажаного лиха.


Завідувач НКП у м.Нетішині

НМЦ ЦЗ та БЖД Хмельницької області

Петро ВАСЮТА