Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

ЗА БЛАГОУСТРІЙ ТЕРИТОРІЇ ВІДПОВІДАЄ ЇЇ ВЛАСНИК

23 лип 2024

Прибирання присадибних ділянок та прилеглої до присадибної ділянки території є досить актуальним питанням для власників індивідуальної забудови садибної забудови Нетішина, сіл Старий Кривин та Новий Кривин. Одні старанно доглядають за своїм обійстям, а інші байдужі до того, як воно виглядає.

У випадках, коли приватна територія межує з проїжджою частиною дороги чи тротуарами, така недбалість викликає певні незручності для громадян та комунальників. Власник часто «забуває» про те, що він повинен привести її в належний санітарний стан: скосити чи вирвати бур’яни, обрізати чи видалити дерево. Комунальники, які опікуються благоустроєм міста, не можуть цього зробити, бо території, про які йдеться, не належать громаді.

Громадяни, згідно зі статтею 17 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», зобов’язані: 1) утримувати в належному стані об’єкти благоустрою (їх частини), що перебувають у їх власності або користуванні, а також визначену правилами благоустрою території населеного пункту прилеглу до цих об’єктів територію, 2) дотримуватися правил благоустрою території населених пунктів).

Рішенням міської ради від 4 листопада 2022 року затверджено Правила благоустрою на території населених пунктів Нетішинської міської територіальної громади, де зазначено, що «благоустрій присадибної ділянки та прилеглої до присадибної ділянки території здійснюється власником або користувачем цієї ділянки». Межі територій, що підлягають утриманню та обслуговуванню власниками індивідуальної забудови, визначені у додатку до Правил, а саме: у межах кадастрового плану та від межі земельної ділянки до тротуару та /або проїжджої частини вулиці, дороги.

Власники або користувачі об’єктів, які тимчасового не використовуються за призначенням, не звільняються від обов’язків утримання прилеглої території у належному стані.

У разі порушення громадянами державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, передбачається адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від двадцяти (340 грн) до вісімдесяти (1360 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Відділ з організаційних питань