Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

ПОСТАНОВА СУДУ Є ОСТАТОЧНОЮ І ОСКАРЖЕННЮ НЕ ПІДЛЯГАЄ

20 сер 2024

Верховним Судом України 8 серпня 2024 року поставлено крапку в тривалому судовому процесі щодо визнання законності за ТОВ «Будівельна фірма «Західна» права користування (оренди) земельної ділянки площею 2, 9797 га, розташованої в Нетішині на вулиці Варшавська ( поблизу міського пляжу) з цільовим призначенням для будівництва і обслуговування багатоквартирного будинку.

У жовтні 2023 року ТОВ «Будівельна фірма «Західна» звернулося до Господарського суду Хмельницької області з позовом до Нетішинської міської ради та Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області про визнання протиправним та скасування рішень Нетішинської міської ради, що стосуються земельної ділянки площею 2,9797 га, розташованої в м. Нетішині, на вул. Варшавська, з цільовим призначенням для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку.

ТОВ «Будівельна фірма «Західна» вимагало скасувати рішення Нетішинської міської ради (про затвердження виконавчому комітету технічної документації із землеустрою щодо поділу земельної ділянки; про передачу виконавчому комітету в постійне користування земельної ділянки; про відмову міської ради передати земельну ділянку в оренду), внести зміни в Державний земельний кадастр, що стосуються даної земельної ділянки та визнати за право користування (оренди) вищезазначеною земельною ділянкою.

Позовні вимоги ТОВ «Будівельна фірма «Західна» були задоволені повністю рішенням Господарського суду Хмельницької області від 27.12.2023 та залишені без змін постановою Північно-західного апеляційного господарського суду від 03.04.2024.

Суд першої інстанції виходив із наявності у позивача права на отримання в користування спірної земельної ділянки, на якій розміщений належний позивачеві об’єкт незавершеного будівництва (бюветний комплекс); дотримання ним вимог ч. 11 ст. 120 Земельного кодексу України щодо порядку отримання в користування спірної земельної ділянки; неправомірної відмови Нетішинської міської ради у наданні в користування спірної земельної ділянки позивачеві та укладенні договору оренди землі.

Не погоджуючись з висновками судів першої та апеляційної інстанцій, Нетішинська міська рада подала до Верховного Суду касаційну скаргу, в якій просила скасувати рішення Господарського суду Хмельницької області і постанову Північно-західного апеляційного господарського суду в цій справі та ухвалити нове рішення про відмову в позові. Серед обґрунтування касаційного оскарження: неправильне застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального права та порушення процесуального права; з’ясування обставин, що мають значення для справи; недолучення додаткових доказів необґрунтоване відхилення клопотань; не врахування того, що договір купівлі-продажу щодо об’єкта незавершеного будівництва - бюветного комплексу був укладений між ПП «Укрспецізоляція» і ТОВ «Будівельна фірма «Західна» після закінчення дії договору оренди землі, укладеного між Нетішинською міською радою з ПП «Укрспецізоляція» та ін.

Постановою Верховного суду від 8 серпня 2024 року касаційну скаргу Нетішинської міської ради задоволено частково.

Постанову Північно-західного апеляційного господарського суду і рішення Господарського суду Хмельницької області скасовано в частині задоволення позовних вимог про визнання протиправним і скасування рішення Нетішинської міської ради "Про розгляд звернення ТОВ «Будівельна фірма «Західна» щодо передачі земельної ділянки в оренду» та про визнання за ТОВ «Будівельна фірма «Західна» права користування (оренди) земельної ділянки площею 2,9797 га, розташованої в м. Нетішині, на вул. Варшавській з цільовим призначенням для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку, а справу в цій частині вирішено передати на новий розгляд до Господарського суду Хмельницької області.

В решті позовних вимог постанову Північно-західного апеляційного господарського суду і рішення Господарського суду Хмельницької області скасовано. Вирішено ухвалити в цій частині нове рішення про відмову в позові.

Відділ з організаційних питань