Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

До уваги учасників антитерористичної операції та постраждалих учасників Революції Гідності

16 кві 2019

Нагадуємо учасникам антитерористичної операції (учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, учасникам війни) та постраждалим учасникам Революції Гідності, що вони мають право на безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням, на послуги проходження психологічної реабілітації, на соціальну та професійну адаптацію.         

Так, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 31 березня 2015 року № 200, часники АТО та постраждалі учасники Революції Гідності забезпечуються путівками щороку. Для одержання путівки особа повинна перебувати на обліку в органах соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання.

Відповідно до означеної постанови, не можуть бути забезпечені путівками за рахунок коштів державного бюджету: 

- ветерани війни, які не є учасниками АТО;

- військовослужбовці, особи рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту;

- ветерани військової служби, органів внутрішніх справ, податкової міліції, державної пожежної охорони, Державної кримінально-виконавчої служби, служби цивільного захисту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації.

Окрім того, безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням учасникам АТО та постраждалим учасникам Революції Гідності передбачене міською комплексною програмою підтримки учасників АТО, учасників Революції Гідності, бійців добровольців антитерористичної операції на 2019 рік. Гранична вартість путівки за рахунок коштів бюджету міста встановлена у межах 8500 грн.

Звертаємо увагу, що якщо строк дії медичної довідки за формою № 070/о, на підставі якої особа перебуває на обліку для забезпечення путівкою, закінчився, протягом шести місяців з дня закінчення її строку дії необхідно поновити вказану довідку. В разі не надання до управління поновленої медичної довідки за формою № 070/о протягом шести місяців, особа знімається з обліку.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 року № 1057 затверджено Порядок проведення психологічної реабілітації учасників антитерористичної операції та постраждалих учасників Революції Гідності.

Психологічна допомога і реабілітація надається учасникам бойових дій та постраждалих учасників Революції Гідності з метою профілактики розвитку у них посттравматичних стресових розладів, конфліктів з оточуючими, зміцнення їх особистісного та соціального статусу. Будь-який учасник антитерористичної операції, який має статус учасника бойових дій чи особи з інвалідністю війни (наявне відповідне посвідчення) та документ, що підтверджує безпосереднє залучення до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення – має право звернутися до управління соціального захисту населення із заявою про надання послуг з психологічної реабілітації.

Послуги із психологічної реабілітації можуть надаватися в індивідуальній та груповій формі. У разі проходження психологічної реабілітації у стаціонарних умовах тривалість курсу не перевищує 18 днів.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21 червня 2017 року №432 «Про затвердження Порядку організації соціальної та професійної адаптації учасників антитерористичної операції та постраждалих учасників Революції Гідності», кожний учасник антитерористичної операції та постраждалий учасник Революції Гідності має право на отримання послуг з професійної адаптації, а саме пройти навчання, перенавчання або підвищення кваліфікації за рахунок коштів державного бюджету у професійно-технічних навчальних закладах, автошколах ТСОУ, навчально-курсових комбінатах, курсах водіїв тощо з терміном навчання до 12 місяців.

Для отримання послуг з професійної адаптації особа письмово звертається із заявою до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації або за місцем фактичного проживання (перебування).

За більш детальною інформацією учасники АТО можуть звертатися до Нетішинського управління соціального захисту населення за адресою: пр.Незалежності, 29, каб. № 2, тел. 4-10-04.