Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

У Славуті і Нетішині відкрили пам'ятні знаки-близнюки

22 кві 2019

Майдан… місце, яке назавжди змінило реалії українського сьогодення і стало відправною точкою початку національної історії сучасної України. Студенти, а згодом уся свідома нація, повстали проти чинного режиму в надії змінити країну на краще.

Квіти і лампадки, спогади про трагічні події на Майдані і побратимів – такими запам’яталися відкриття майданчику «Вільний вогонь» у Славуті та пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні у Нетішині 21 квітня. На захід у Славуті завітали активісти, представники громадських організацій та усі небайдужі мешканці міста. Мистецьким натхненником майданчика Гідності і Свободи у Славуті виступив місцевий підприємець, активіст Майдану В’ячеслав Соколовський. Він розповів, що ідея створення  такого пам`ятного знаку з’явилася після побаченого малюнку рівненського художника і музиканта Юрія Журавля «Студент на барикадах». З його усного дозволу - композиція білого кольору була відтворена у скульптурі рівненським митцем Володимиром Гуминським. Бруківка, що відтворена біля пам’ятника є привезеною з Майдану. На території майданчику розташована бочка, біля якої грілися у буремні дні на Майдані, а також вежа з тривожним дзвоном і тризубом. Сам дзвін був розписаний молодою славутською художницею Оксаною Гребінь у стилі трипільської культури. На захід прибув батько померлого Героя Небесної Сотні Устима Голоднюка Володимир Голоднюк. Він подякував усім за небайдужість, за любов до України та збереження пам`яті Героїв, які ціною власного життя захищали та продовжують захищати незалежність неньки України. Святі отці освятили майданчик «Вільний вогонь». Завершився захід спільним виконанням Гімну України. Варто зазначити, що ініціаторами побудови такого важливого пам’ятного місця є активісти ГО «Майдан» за власні кошти та усіх небайдужих. До роботи долучилося багато людей. Укладання  плитки, облаштування лавочок, саджання дерев кожен допомагав чим міг заради головного зберегти пам`ять Героїв, яких на Майдані забрали небеса.

Цього ж дня пам`ятник Героям Небесної Сотні відкрили у Нетішині. Ініціаторами його встановлення виступила ГО «38 сотня імені Устима Голоднюка». Після того, як прозвучав Державний Гімн України, спогадами про буремні дні й ночі, що довелося пережити, з присутніми поділився активний учасник Євромайдану, очільник міста Олександр Супрунюк. Події Майдану, що докорінно і назавжди змінили хід історії назавжди залишаться в пам’яті міського голови та його побратимів. Хвилиною мовчання присутні вшанували усіх, хто загинув, захищаючи незалежність і свободу України, Героїв Небесної Сотні та воїнів АТО. Під відкритим небом читали вірші присвячені Революції Гідності. Святі отці освятили пам’ятне місце. На завершення заходу присутні поклали квіти пам’яті та встановили лампадки до пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні. Революція Гідності...Це була важка боротьба. Ціна наших європейських цінностей надто висока – людське життя! Ми зобов’язані завжди пам’ятати наших Героїв! Кожен українець, незалежно від того, де був у ті дні, два роки тому пережив у своєму серці свій власний Майдан, а події в столиці України назавжди змінили кожного з нас. Дякуємо усім небайдужість! Жодної копійки з міських бюджетів не було витрачено. Лише волонтерська допомога. Ми щиро дякуємо славутчанам: В’ячеславу Соколовському, Анатолію Казимірову, Володимиру Кушнірову, Анатолію Турицькому, нетішинцям: Олександру Супрунюку, Артему Руденку, Юрію Дем’янчуку, Володимиру Симьонову, Івану Супрунюку, Василю Пахольчуку, Олені Хоменко, Олександру Сахнюку, Олені Олексюк, Євгенію Марусію, Наталії Обушній, Дмитру Похитуну, Валентині Базан, Олександру Афанасьєву, Юрію Стичинському, членам міської організації Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-афганців). Всі, хто долучився до цього проекту, робили це з чистим серцем та світлими думками, демонструючи дух єдності, як треба вшановувати пам’ять героїв Небесної Сотні, війни на сході України. Хочемо висловити також слова вдячності нетішинцям та славу чанам, які не були байдужими і стали учасниками дійства відкриття пам’ятного знаку. Ми переконані, що у нас, в Україні, великі люди, у нас величні подвиги, і ми маємо їх вшановувати, бо це наша історія.

Відділ з організаційних питань апарату

виконавчого комітету Нетішинської міської ради