Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Особливості надання житлових субсидій в період карантину

З метою посилення соціального захисту одержувачів житлової субсидії, а також громадян, які втратили роботу в період карантину, урядом прийнято постанову від 25 березня 2020 року № 247 «Про особливості надання житлових субсидій».

Відповідно до означеної постанови субсидія призначається громадянам, які звільнені з роботи в період карантину відповідно до пункту 1 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю України, і зареєструвалися в службі зайнятості як безробітні. Звертаємо увагу, що це стосується не всіх звільнених громадян, а лише тих, які звільнені відповідно до означеної статті. Зокрема, у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників. Субсидія буде призначатися на підставі заяв про призначення житлових субсидій та інформації центрів зайнятості щодо перебування на обліку осіб, які звертаються за призначенням субсидії.

При цьому для розрахунку житлової субсидії буде враховуватися  розмір призначеної допомоги по безробіттю замість заробітної плати, яку одержував заявник за попереднім місцем роботи за відповідний період. Інші види доходів враховуються відповідно до вимог Положення.

На період карантину буде проведений перерахунок житлових субсидій з урахуванням збільшених на 50 % соціальних нормативів, у межах яких надається житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг. Це збільшення стосуватиметься таких послуг як централізоване водопостачання  та водовідведення, постачання гарячої води, газопостачання та електропостачання.

Враховуючи те, що карантинні заходи установлено на всій території України з 12 березня 2020 року, то збільшенні соціальні нормативи споживання комунальних послуг, будуть застосовані з березня 2020 року.

Означеною постановою, також, передбачено заборону припинення під час карантину призначених житлових субсидій, за винятком випадків, коли унеможливлюється їх надання, зокрема  у  разі переїзду домогосподарства в інше житлове приміщення (будинок) або у разі смерті одинокої особи.

Окрім того, передбачено забезпечити розгляд питань щодо призначення житлових субсидій   на наступний період усім домогосподарствам, які її отримували в опалювальному періоді 2019‒2020 років, без їхніх звернень. Це стосується, також, орендарів житла, внутрішньо переміщених осіб, сімей, яким субсидію було призначено за рішенням комісії на фактично проживаючих в помешканні осіб, якщо у домогосподарстві  не відбулося змін обставин, що впливають на право отримання субсидій.

Додаткову інформацію можна отримати по тел. 9-11-33, 9-11-66, 4-15-04 та моб. 0987410379.