Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Обережно - гриби!!!

 

Обережно - гриби!

Прийшла осінь, пора „тихого полювання“ – дуже корисного для людини відпочинку, який дозволяє зняти нервове навантаження, подихати чистим повітрям, помилуватися чарівними краєвидами. Ростуть гриби не тільки в лісах, а й у степовій зоні, штучних лісонасадженнях та полезахисних смугах.

Наявність у грибах значної кількості білків та мікроелементів, а також непроста економічна ситуація, що склалася, труднощі у багатьох сім’ях з вирішенням проблем харчування змушують ходити до лісу навіть тих, хто ніколи не збирав грибів. Тож час від часу і надходять тривожні звістки.

  Впродовж року зареєстровано чи мало випадків отруєння (є діти). Трапляються також отруєння їстівними грибами, що дає підстави вважати причинами отруєнь також і місце збирання грибів та їх вік.     

Звісно, що в умовах сьогодення, незважаючи на попередження, не всі відмовляються від принад „тихого полювання“. Тому з метою недопущення отруєння звертаюсь з проханням дотримуватись правил збирання грибів:

-         не збирайте грибів, яких Ви не знаєте;

-         не пробуйте на смак сирих грибів;

-         вдома вдруге перевіряйте всі зібрані гриби, адже достатньо навіть однієї блідої поганки, щоб отруїлася вся сім’я;

-         не збирайте грибів уздовж проїзних шляхів, поблизу підприємств, біля звалищ, бо в них містяться отруйні речовини (хімічні сполуки мазуту, солі важких металів);

-         переробляйте гриби в день їх збирання або не пізніше ранку наступного дня за умови обов’язкового зберігання у холодильнику;

-         ніколи не давайте гриби дітям, адже такого сумнівного делікатесу дитячий організм може не сприйняти.

Зверну увагу й ось на що:  дехто вважає, що алкоголь нейтралізує дію отрути, але це хибна і небезпечна помилка. Багаторічна медична практика свідчить про протилежне.

На закінчення хочу ще раз застерегти грибників: щоб запобігти небажаних наслідків, не випробовуйте долю, бережіть своє життя та життя своєї родини. 

 

 

НКП у місті Нетішині

НМЦ ЦЗ та БЖД Хмельницької області