Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Відповідно до статті 67 Конституції України, кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах встановлених законом

ПЛАТНИКАМ ПОДАТКІВ НАГАДУЮТЬ ПРО НЕОБХІДНІСТЬ ПОГАШЕННЯ ПОДАТКОВОГО БОРГУ »  Роменська міська рада

 

Відповідно до статті 67 Конституції України, кожен зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах встановлених законом.

Пунктом 36.1 Податкового кодексу України передбачено, що податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи, податковий обов'язок є безумовним і першочерговим стосовно інших неподаткових обов'язків платника податків, крім випадків, передбачених законом.

Згідно з пунктом 57.1 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом, для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Звертаємо увагу: згідно  п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ Податкового кодексу України тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24.02.2022 р. № 64/2022, із змінами, податки й збори справляють з огляду на особливості, визначені у цьому пункті.

За нормами абзацу 3 підпункту 69.1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки щодо:

  • дотримання термінів сплати податків та зборів;
  • подання звітності, у тому числі звітності, передбаченої п. 46.2 ст. 46 ПКУ;
  • реєстрації у відповідних реєстрах податкових накладних, розрахунків коригування, звільняються від відповідальності за їх несвоєчасне виконання. Мовиться про податкові зобов’язання граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності Законом України від 12.05.2022 р. № 2260-IX за умови реєстрації такими платниками податкових накладних та розрахунків коригування в ЄРПН до 15 липня 2022 року, подання податкової звітності до 20 липня 2022 року та сплати податків та зборів у строк не пізніше 31 липня 2022 року.

Згідно п. 36.1 ПКУ податковим обов’язком визнається обов’язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені ПКУ, законами з питань митної справи.

А відповідно п. 38.1 ПКУ виконанням податкового обов’язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов’язань у встановлений податковим законодавством строк.

Зокрема, при несплаті (несвоєчасній сплаті) задекларованої суми податкового зобов’язання виникає податковий борг. За визначенням з пп. 14.1.175 ПКУ – це сума узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, та непогашеної пені. За наявний податковий борг платника податків штрафують у розмірах, визначених п. 124.1 ПКУ.

З огляду на це та вимоги абз. 3 пп. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ підставою для виникнення податкового боргу у платника податків, який мав можливість своєчасно, у визначені ПКУ строки, сплачувати узгоджені грошові зобов’язання, граничний термін виконання яких припадав на період з 24.02.2022 р. по 27.05.2022 р., є несплата таких грошових зобов’язань до 31.07.2022 р. (включно). Тобто, розрахунок кількості днів затримки сплати сум грошових зобов’язань для визначення розміру штрафних санкцій, передбачених п. 124.1 ПКУ, здійснюється з 01.08.2022 р.

Дякуємо усім платникам за сплату податків і зборів!

 

 

 

 

 

 

 

 

Фінансове управління виконавчого комітету Нетішинської міської ради

Нетішинське ДПІ ГУ ДПС у Хмельницькій області