Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

До уваги суб'єктів декларування: НАЗК презентувало нову функцію

«Часткове автозаповнення чернетки декларації дозволяє НАЗК зібрати для декларанта дані про його та членів сім’ї майно і доходи, які знає про них держава, та автоматизований доступ до яких має НАЗК. Це дає можливість допомогти декларанту зібрати інформацію із 14 реєстрів, до яких НАЗК має автоматизований доступ, для часткового заповнення 9 із 16 розділів декларації, у тому числі стосовно членів сім’ї, які погодились на це, підтвердивши це за допомогою мобільного застосунку “Дія”».

«Одна кнопка «Автозаповнення» передбачає три кроки декларанта до мети.

Перший крок - збір інформації про себе та членів сім’ї через функцію “Дані для декларації” з використанням мобільного застосунку “Дія”.

Другий крок - обрання із запропонованих обʼєктів декларування ті, що мають бути перенесені у чернетку декларації, та перевірка достовірності даних про такі об’єкти.

Третій крок - підтвердження перенесення обраних об'єктів до чернетки декларації та її подання.

Автоматизоване перенесення даних не звільняє декларанта від обов'язку зазначення у декларації всієї інформації про свої активи і доходи, у тому числі додаткової інформації, яка відсутня або не може бути перенесена з реєстрів. НАЗК турбується про декларанта і обов’язково допоможе йому в процесі заповнення та подачі декларації, щоб уникнути помилок та одруківок.

За результатами кампанії декларування за 2023 рік НАЗК провело опитування, в якому 70% службовців зазначили, що витрачають на заповнення декларації не більше кількох годин. Абсолютна більшість опитаних (91%) зазначили, що підказки та описи в Реєстрі – це той інструмент, який найбільше допомагає під час заповнення декларацій. Крім підказок в Реєстрі, службовці часто звертаються до Бази знань (71%) та новин на сайті НАЗК (40%). 69% опитаних відзначили корисність та допомогу функції “Дані для декларації”, яка, починаючи з березня 2024 року допомагає отримати дані про члена сім’ї, якщо він надає таку згоду через додаток “Дія” за запитом суб’єкта декларування.