Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Запобігти харчовим отруєнням: поради Держпродспоживслужби та МОЗ Війна не скасовує ризики харчових отруєнь!

Запобігти харчовим отруєнням:

поради Держпродспоживслужби та МОЗ

Війна не скасовує ризики харчових отруєнь!

1. Плануйте приготування їжі:

 * Не готуйте страви "про запас". Їжу, що приготували, краще вживати одразу. Не залишайте готову їжу за кімнатної температури на більше 2 годин.

 * Зберігайте готові страви гарячими (60°С) до подачі на стіл.

2. Зберігання продуктів під час відключення електроенергії:

 * Тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими. За таких умов продукти залишаються безпечними:

   * До 4 годин - у холодильнику.

   * До 48 годин - у повній морозилці (24 години - у напівпорожній).

 * У разі відсутності електроенергії протягом 4 годин і довше, згрупуйте продукти разом у морозильній камері.

 * У холодильнику підтримуйте температуру +4°С або нижче, у морозильній - не вище -4°С.

3. Безпечне вживання їжі:

 * Не перевіряйте їжу на смак, якщо маєте сумніви щодо її безпечності - викиньте її.

 * Позбудьтеся продуктів, які швидко псуються: м'ясо, риба, нарізані фрукти та овочі, яйця, молочні продукти та їх залишки, якщо вони зберігалися без електроенергії або джерела холоду більше 4 годин.

 * Продукти з температурою не вище +4°С або з крижаними кристалами можна безпечно заморозити повторно або приготувати.

 * Не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

 * При зберіганні відокремлюйте сиру їжу від готової.

 * Зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

 * Ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м'ясо, яйця і морепродукти.

 * Доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70°С.

 * Використовуйте чисту або очищену воду - бажано бутильовану питну воду промислового виробництва або воду із перевірених джерел, попередньо піддавши її додатковому кип'ятінню.

4. Гігієнічні правила:

 * Мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу.

 * У разі відсутності води під час вимкнення світла використовуйте спиртовмісні санітайзери для рук або вологі серветки.

 * Вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі.

 * Ретельно вимийте овочі та фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими. Для цього, на випадок відсутності водопостачання, також варто мати запас чистої бутильованої питної води промислового виробництва.

 

Пам'ятайте:

 * Бережіть себе та своїх близьких!

 * Разом ми сильні та обов'язково переможемо!

 

Шепетівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області