Запобігти харчовим отруєнням: поради Держпродспоживслужби та МОЗ Війна не скасовує ризики харчових отруєнь!
Запобігти харчовим отруєнням:
поради Держпродспоживслужби та МОЗ
Війна не скасовує ризики харчових отруєнь!
1. Плануйте приготування їжі:
* Не готуйте страви "про запас". Їжу, що приготували, краще вживати одразу. Не залишайте готову їжу за кімнатної температури на більше 2 годин.
* Зберігайте готові страви гарячими (60°С) до подачі на стіл.
2. Зберігання продуктів під час відключення електроенергії:
* Тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими. За таких умов продукти залишаються безпечними:
* До 4 годин - у холодильнику.
* До 48 годин - у повній морозилці (24 години - у напівпорожній).
* У разі відсутності електроенергії протягом 4 годин і довше, згрупуйте продукти разом у морозильній камері.
* У холодильнику підтримуйте температуру +4°С або нижче, у морозильній - не вище -4°С.
3. Безпечне вживання їжі:
* Не перевіряйте їжу на смак, якщо маєте сумніви щодо її безпечності - викиньте її.
* Позбудьтеся продуктів, які швидко псуються: м'ясо, риба, нарізані фрукти та овочі, яйця, молочні продукти та їх залишки, якщо вони зберігалися без електроенергії або джерела холоду більше 4 годин.
* Продукти з температурою не вище +4°С або з крижаними кристалами можна безпечно заморозити повторно або приготувати.
* Не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
* При зберіганні відокремлюйте сиру їжу від готової.
* Зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
* Ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м'ясо, яйця і морепродукти.
* Доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70°С.
* Використовуйте чисту або очищену воду - бажано бутильовану питну воду промислового виробництва або воду із перевірених джерел, попередньо піддавши її додатковому кип'ятінню.
4. Гігієнічні правила:
* Мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу.
* У разі відсутності води під час вимкнення світла використовуйте спиртовмісні санітайзери для рук або вологі серветки.
* Вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі.
* Ретельно вимийте овочі та фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими. Для цього, на випадок відсутності водопостачання, також варто мати запас чистої бутильованої питної води промислового виробництва.
Пам'ятайте:
* Бережіть себе та своїх близьких!
* Разом ми сильні та обов'язково переможемо!
Шепетівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області