Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Поради підприємцю щодо поводження з харчовими продуктами у випадку вимкнення електропостачання

Поради підприємцю щодо поводження з харчовими продуктами у випадку вимкнення електропостачання

Важливо! Дотримання цих порад допоможе зберегти безпеку харчових продуктів та запобігти харчовим отруєнням у разі вимкнення електропостачання

1. Планування та підготовка:

 * Проведіть інвентаризацію: Складіть список всіх харчових продуктів, які зберігаються/ реалізуються у Вашому закладі торгівлі у відповідності до необхідних температур зберігання. Це допоможе вам визначити, які продукти найбільш вразливі до псування, і скільки часу вони можуть зберігатися без електроенергії.

 * Створіть план дій: Розробіть чіткий план дій на випадок вимкнення електроенергії. План повинен включати наступне:

   - Процедури зберігання: Як ви будете зберігати харчові продукти, щоб вони залишалися безпечними?

   - Процедури моніторингу: Як ви будете контролювати температуру в холодильниках і морозильних камерах?

   - Процедури утилізації: Як ви будете утилізувати зіпсовані харчові продукти?

 * Підготуйте альтернативні джерела охолодження: Заздалегідь подумайте про те, як ви будете охолоджувати продукти, якщо електроенергія буде вимкнена на тривалий час. Це може бути генератор, льодяний контейнер або використання сухого льоду.

 * Навчіть персонал: Проведіть навчання персоналу щодо нових процедур, які будуть використовуватися у випадку вимкнення електроенергії. Зберігайте письмові інструкції.

2. Дії під час вимкнення електропостачання:

 * Не відкривайте дверцята холодильників і морозильних камер: Чим рідше ви відкриваєте дверцята, тим довше продукти залишаться безпечними.

 * Згрупуйте продукти разом, з дотриманням товарного сусідства! Згрупуйте продукти в холодильниках і морозильних камерах якомога щільніше, щоб зберегти холод.

 * Використовуйте лід/холодоелементи: Покладіть лід/холодоелементи у холодильники та морозильні камери, щоб додатково охолодити продукти.

 * Запишіть температуру: Записуйте температуру в холодильниках і морозильних камерах кожні кілька годин. Це допоможе вам відстежувати, як довго продукти залишаються безпечними.

 * Вимкніть електроприлади: Вимкніть усі електроприлади, які не використовуються, щоб заощадити електроенергію.

3. Зберігання продуктів:

 * М'ясо, молоко, риба, яйця та продукція з них: Зберігати в морозильниках/холодильниках відповідно до температур зазначених виробником. Повторне заморожування продуктів

ЗАБОРОНЕНО!

 * Фрукти та овочі: Більшість фруктів та овочів можна зберігати без холодильника з постійним моніторингом на цілісність та псування. Інші – відповідно до вимог виробника.

4. Особиста гігієна персоналу та покупців:

* Провести навчання щодо особистої гігієни персоналу. Перевірити наявність інформаційних листів щодо гігієни та миття рук, обладнання тощо. Контроль дотримання вимог з боку роботодавця!

* При вході обов’язкова наявність дезінфікуючих засобів для відвідувачів/покупців.

5. Що робити з зіпсованими продуктами:

 * Зіпсовані продукти: Забороняйте обіг (продаж) продуктів, які мають неприємний запах, змінили колір або текстуру. Процедура видалення, вивезення/утилізації сміття згідно законодавства!

 * Очистіть холодильники та морозильні камери: Регулярно очищуйте, мийте та дезінфікуйте морозильні та холодильні камери.

 

Шепетівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області