Розповідаємо про сальмонельоз, як запобігти цього захворювання і що робити в разі зараження.
За останні 3 місяці поточного року по Нетішинській міській територіальній громаді було зареєстровано 2 випадки захворювання на сальмонельоз. Всі захворівші дорослі, один- зі смертельним наслідком.
Сальмонельоз — гостре інфекційне захворювання, що вражає шлунково-кишковий тракт та інші внутрішні органи. Передусім інфікування відбувається через м’ясо-молочні, рибні продукти та яйця.
Зазвичай у перші години хвороби спостерігається легке нездужання, яке супроводжується здуттям живота. Потім різко наростає температура, з'являється запаморочення, біль у скронях, ломота. Ознаки інтоксикації сягають максимуму на другу добу. В цей же час з'являються ознаки гастроентериту: болі в животі, блювота, у якій наявні залишки їжі. Далі блювотні маси стають зеленими та водянистими. Пізніше з'являється діарея. Швидко наростає зневоднення організму.
Для профілактики сальмонельозу:
- ретельно мийте руки перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після туалету;
- використовуйте безпечну воду, пийте бутильовану або охолоджену кип’ячену воду;
- дотримуватись правил термічної обробки;
- мийте та обдавайте окропом фрукти і овочі;
- готуйте яйця шляхом відварювання (не менше 5 хвилин) або обсмажувати з обох боків. Не пийте сирі яйця.
Якщо у вас чи дитини симптоми кишкової інфекції – зателефонуйте та повідомте своєму лікарю.
Дарія ОЛІЙНИК
лікар-епідеміолог Нетішинського
відділення ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ України»