Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Про стан виконання у 2012 році заходів програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2008-2012 роки

Р І Ш Е Н Н Я

 

06.12.2012                                                   м.Нетішин                                                    № 429

 

Про стан виконання у 2012 році заходів програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2008-2012 роки

 

 

 

Відповідно до статті 40, частини 2 статті 42 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", розпорядження голови обласної державної адміністрації від 25 жовтня 2012 року № 299/2012 "Про стан здійснення заходів щодо протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу в області", рішення двадцять дев’ятої (позачергової)сесії Нетішинської міської ради V скликання від 27 березня 2008 року № 24 "Про програму забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2008-2012 роки",    виконавчий  комітет  міської ради  в и р і ш и в:

 

1.Інформацію про виконання у 2012 році заходів програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2008-2012 роки,  взяти до відома.

 

2.ДЗ "СМСЧ № 4", відділам у справах сім’ї, молоді та  спорту, освіти, службі у справах дітей виконавчого  комітету міської  ради, Нетішинському міському центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, центру ресоціалізації наркозалежної молоді "Твоя перемога" активізувати інформаційно-просвітницьку роботу з профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу шляхом використання соціальної реклами, лекційної пропаганди.

 

3.Рекомендувати адміністрації ДЗ "СМСЧ № 4" привести штатний розпис кабінету "Довіра" відповідно до вимог наказу Міністерства охорони здоров’я України від 23 лютого 2000 року № 33 "Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров’я".

 

4.Відділу освіти виконавчого комітету міської ради розглянути питання щодо створення до 1 вересня 2013 року тренінгових кабінетів з основ здоров’я з метою підвищення ефективності впровадження програм розвитку життєвих навичок у загальноосвітніх навчальних закладах.

-  2  -

 

5.Фінансовому управлінню виконавчого комітету міської ради при формуванні бюджету міста на 2013 рік передбачити видатки на фінансування заходів щодо протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, що включені у  програму поетапного покращання надання медичної допомоги населенню міста Нетішина на 2012-2016 роки.

 

6.Контроль за виконанням цього рішення покласти на т.в.о. заступника міського голови, начальника відділу культури та туризму виконавчого комітету міської ради  Михасика І. М.  

 

 

Секретар міської ради                                                                  М.М.Степаненко

 

 

Додаток

до рішення виконавчого

комітету міської ради

06.12.2012  № 429

 

ІНФОРМАЦІЯ

про стан виконання  у 2012 році заходів програми забезпечення

профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих 

і хворих на СНІД на 2008-2012 роки

 

Програма  забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та лікування          ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2008-2012 роки затверджена рішенням двадцять дев’ятої (позачергової) сесії Нетішинської міської V скликання від 27 березня                 2008 року № 24.

Метою цієї програми є розв’язання завдань, які передбачають запобігання поширенню ВІЛ-інфекції, розширення можливостей доступу до лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД та активізація інформаційно-просвітницької роботи щодо профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Відповідну роботу щодо профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу, особливо небезпечних хвороб, здійснюють ДЗ "СМСЧ № 4", центр ресоціалізації наркозалежної молоді "Твоя перемога", міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, відділи у справах сім’ї, молоді та спорту, освіти, служба у справах дітей виконавчого комітету міської ради.

При виконавчому комітеті міської ради діє координаційна рада з питань протидії туберкульозу, боротьби з алкоголізмом, наркоманією та запобігання поширенню ВІЛ-інфекції /СНІДу, на засіданнях якої протягом 2012 року розглядалися питання  стану захворюваності на туберкульоз та ВІЛ-інфекцію у місті, шляхи зниження та подолання захворюваності, діяльності центру ресоціалізації наркозалежної молоді "Твоя перемога", проаналізовані заходи, проведені у загальноосвітніх навчальних закладах міста з метою профілактики негативних явищ в учнівському середовищі, посилення контролю та підримку осіб без постійного місця проживання. Розроблений дієвий механізм щодо підвищення поінформованості населення з питань протидії туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу.

Значна робота щодо профілактики ВІЛ/СНІДу та наданню медичної допомоги ВІЛ-інфікованим особам проводиться ДЗ "СМСЧ № 4". При поліклінічному закладі функціонує кабінет "Довіра". Лікар-інфекціоніст та медична сестра проводять методичну та організаційну роботу з фахівцями закладу, дотестове та післятестове консультування пацієнтів, надають медичну допомогу ВІЛ-інфікованим і хворим на СНІД. У разі необхідності організовується консультування і лікування осіб в інших профілактичних закладах області. У кабінеті проведено 299 добровільних дотестових і післятестових консультувань. З них дали згоду на обстеження на ВІЛ-інфекцію 230 осіб. Виявлено 6 ВІЛ-інфікованих  осіб.

На диспансерному обліку у лікаря знаходиться 34 дорослих і 4 дитини,  народжених ВІЛ-інфікованими жінками. Серед дорослих осіб – 16 жінок працездатного віку і репродуктивного здоров’я (у тому числі 2 вагітні) та 18 чоловіків. Зростає тенденція до поширення ВІЛ-інфекції статевим шляхом, що свідчить, що хвороба поширюється не лише серед груп ризику, а й серед усіх верств населення.

-  2  -

 

Спеціалістами медичного закладу проводиться добровільне тестування вагітних. У 2012 році виявлена одна вагітна із раніше встановленим діагнозом. За їх згодою здійснюється лабораторне обстеження на ВІЛ-інфекцію, призначається необхідне лікування. Діти, народжені ВІЛ-інфікованими жінками, отримують антиретровірусну терапію і знаходяться на штучному вигодовуванні. Дитячі суміші надає Хмельницький обласний центр СНІДу, а також закуповуються за кошти                      ДЗ "СМСЧ № 4". Діти під спостереженням  у лікаря знаходяться до 18- місячного віку та у відповідні  терміни обстежуються на ВІЛ-інфекцію.

Профілактика передачі ВІЛ-інфекції трансмісивним шляхом проводиться за згодою самих хворих. П’ять осіб є учасниками  програми замісної підтримуючої терапії (метадон).

Протягом 2012 року обстежено на ВІЛ-інфекцію/СНІД 1 тис. 99 осіб, донорів - 869 осіб. Уперше виявлений один позитивний донор.

Медичні працівники, які надають допомогу ВІЛ-інфікованим особам і мають контакт з кров’ю людей та її компонентами, забезпечуються засобами профілактики інфікування ВІЛ.

Дев’ять осіб отримують АРТ. Лікарські апарати хворі отримують у обласному центрі СНІДу, де у 2012 році проліковано 3 хворих (туберкульоз і ВІЛ-інфекція).  Летальних випадків у 2012 році не було.

У 2012 році на диспансерний облік взято три особи. Виявлено 7 осіб, двоє з  них – не є жителями міста, 1- відсутній у місті.

Захворюваність на ВІЛ-інфекцію та поширеність цієї хвороби залишається на рівні 2011 року. За поширеністю ВІЛ-інфекції м.Нетішин посідає друге місце у Хмельницькій області (129,1 на 100 тис. населення).

Здійснюють заходи щодо протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу у місті Нетішині спеціалісти центру ресоціалізації наркозалежної молоді "Твоя перемога". Упродовж 2012 року до центру "Твоя перемога" звернулося 45 осіб, з них: наркозалежних -                14 осіб, співзалежних - 14 осіб, алкозалежних – 17 осіб. Центром надається консультаційна підтримка психологічного, інформаційного та медичного характеру наркозалежним особам, які вживають наркотики ін’єкційним шляхом. Протягом               2012 року проведена 31 тематична бесіда, якими охоплено 532 особи у загальноосвітніх навчальних закладах міста та Нетішинському професійному ліцеї щодо формування життєвих навичок безпечної поведінки стосовно ВІЛ-інфекції/СНІДу. Під час проведення інформаційно-просвітницької роботи розповсюджується соціальна реклама "СНІД. Ти маєш знати", публікуються статті у місцевих ЗМІ, здійснюється перегляд фільмів на ТРК "Лотел" на тему наркотичної залежності, що  призводить до втрати контролю над своєю поведінкою. Систематично проводяться рейди у місті щодо виявлення місць скупчення споживачів наркотичних речовин і наявності використаних шприців, упаковок з-під сильнодіючих препаратів, перевіряються навчальні, розважальні заклади на рахунок незаконного розповсюдження наркотичних речовин.

З метою профілактики правопорушень, злочинності, наркоманії, алкоголізму серед неповнолітніх у загальноосвітніх навчальних закладах міста здійснюється постійний контроль за відвідуванням учнями  навчальних занять, проводиться інформаційно-просвітницька робота серед учнівської молоді щодо профілактики негативних явищ.

-  3  -

 

У загальноосвітніх навчальних закладах міста створені куточки здоров’я, які містять інформацію про наслідки для здоров’я людини, які вживають алкоголь, тютюнові та наркотичні вироби, впроваджено у практику проведення виставок малюнків, плакатів, стінгазет на тему "Як вберегтися від СНІДу".

У школах реалізовуються навчальні програми "Основи здоров’я", "Я і Україна" і превентивні програми розвитку життєвих навичок "Рівний - рівному", "Діалог", "Школа проти СНІДу", "Корисні звички". З метою підвищення ефективності впровадження зазначених програм у ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1 та № 4 створені тренінгові кабінети з основ здоров’я.

Відділом освіти виконавчого комітету міської ради спільно з Всеукраїнською організацією  "Міжнародний шкільний проект" у період від 29 жовтня до 1 листопада 2012 року на базі загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 проведено семінар педагогічних працівників "Майбутнє починається сьогодні", мета якого – поєднання різних моделей первинної профілактики споживання алкоголю, наркотиків та інших поверхнево активних речовин.

Спеціалістами Нетішинського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді протягом 2012 року для 32 осіб, які повернулися з місць позбавлення волі та мають умовне засудження, проведені індивідуально-просвітницькі консультування з питань безпечного способу життя з метою профілактики інфікування ВІЛ.

Серед учнівської молоді проведено 14 інформаційно-просвітницьких заходів щодо профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу, якими охоплено 287 осіб, розповсюджено соціальну рекламу серед осіб, які складають  групу ризику.

При службі у справах дітей виконавчого комітету міської ради працює лекторська група за участю юристів, медичних працівників. У загальноосвітніх навчальних закладах міста серед учнівської молоді проведено цикл лекцій, бесід з метою профілактики наркоманії, алкоголізму, тютюнопаління, СНІДу, злочинності. У місцях масового перебування дітей проводиться роз’яснювальна робота щодо діяльності місцевої лінії "Телефон довіри" та видаються листівки, в яких вказано номер телефону (3-15-80), за яким можна звернутися у разі необхідності.

Протягом 2012 року працівниками Нетішинського МВ УМВС України в Хмельницькій області проводились консультування щодо безпечного способу життя з метою профілактики інфікування ВІЛ, можливості тестування на ВІЛ-інфекцію у місті при кабінеті "Довіра" для 17 осіб, які повернулися з місць позбавлення волі або мають умовне засудження.

Працівниками сектору боротьби з  незаконним обігом наркотиків, кримінальною міліцією у справах дітей Нетішинського МВ УМВС України проводиться робота, спрямована на посилення профілактичного впливу на осіб, схильних до вживання наркотичних речовин, зниження рівня злочинності.

Особи, в яких виявлено ВІЛ-інфекцію, попереджаються про кримінальну відповідальність за відоме поставлення у небезпеку зараження інших осіб цим вірусом.

З питання надання матеріальної допомоги до управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету міської ради особи ВІЛ-інфіковані і хворі на СНІД не зверталися.

 

-  4  -

 

Стан виконання заходів програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих  і хворих на СНІД вимагає удосконалення в плані виділення коштів на профілактику опортуністичних інфекцій у ВІЛ-інфікованих, здійснення повного обстеження осіб, що вживають наркотичні засоби, укомплектування згідно з чинним  законодавством  кабінету "Довіра".

У 2012 році на реалізацію заходів програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2008-2012 роки кошти із бюджету міста не виділялися.

 

 

 

 

Секретар міської ради                                                                              М.М.Степаненко