Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Про виконання рішення виконавчого комітету міської ради від 12 липня 2012 року № 222 "Про заходи щодо забезпечення реалізації прав дітей у місті"

Р І Ш Е Н Н Я

 

20.12.2012                                     м.Нетішин                                        № 453

 

 

Про виконання рішення виконавчого комітету міської ради від 12 липня 2012 року № 222 "Про заходи щодо забезпечення реалізації прав дітей у місті"

 

 

 

Відповідно до статті 40, частини 2 статті 42 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", інформації про виконання у 2012 році рішення виконавчого комітету міської ради від 12 липня 2012 року № 222 "Про заходи щодо забезпечення реалізації прав дітей у місті",  виконавчий комітет міської ради                             в и р і ш и в:

 

1.Інформацію про виконання у 2012 році рішення виконавчого комітету міської ради від 12 липня 2012 року № 222 "Про заходи щодо забезпечення реалізації прав дітей у місті"  взяти до відома (додається).

2.Управлінням, відділам та іншим структурним підрозділам виконавчого комітету продовжувати належне виконання заходів, про що інформувати службу у справах дітей виконавчого комітету до 15 січня 2013 року для подальшого інформування служби у справах дітей Хмельницької обласної державної адміністрації до 25 січня 2013 року.

            3.Контроль за виконанням цього рішення покласти на т.в.о. заступника міського голови, начальника відділу культури та туризму виконавчого комітету міської ради  Михасика І.М.

 

 

 

 

 

 

 

 

Секретар міської ради                                                                              М.М.Степаненко

 

 

 

Додаток

до рішення виконавчого

комітету міської ради

20.12.2012 № 453

 

Інформація про стан виконання

у  2012 році рішення виконавчого комітету  міської ради від 12 липня 2012 року  № 222 "Про заходи щодо забезпечення реалізації  прав дітей у місті"

 

На виконання рішення виконавчого комітету міської ради від 12 липня                  2012 року № 222 "Про заходи щодо забезпечення реалізації прав дітей у місті" у                2012 році вжиті такі заходи.

Службою у справах дітей виконавчого комітету міської ради (далі - служба) проведено аналіз стану виконання законодавчих актів, доручень та указів Президента України, постанов Кабінету Міністрів України з питань соціального захисту дітей, у тому числі тих, що опинилися у складних життєвих обставинах, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, безпритульних. Результати проведеної роботи розглянуто на засіданні комісії з питань захисту прав дитини 11 вересня 2012 року.

Служба координує роботу щодо раннього виявлення дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Так у 2012 році було взято на облік 28 дітей із                     19 сімей. Справи про взяття дітей під соціальний супровід передані до Нетішинського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Наразі під супроводом перебуває 32 сім’ї. У рамках акції "Творімо добро дітям" надана допомога продуктовими наборами для 103 дітей на суму 4 тис. 500 грн. У рамках акції "Готуємо дітей до школи" надані набори шкільного приладдя для 36 дітей та шкільна форма (за кошти спонсорів). Проводиться своєчасне соціальне інспектування дітей та відповідна профілактична робота з метою недопущення соціального сирітства дітей. Було обстежено 152 сім’ї з них 35, які опинилися у складних життєвих обставинах. Окрім того, спільно з управлінням праці та соціального захисту населення виконавчого комітету міської ради перевірено цільове використання одноразової допомоги при народження дитини у 154 сім’ях. Фактів нецільового використання коштів не виявлено.

Забезпечено своєчасне вилучення дітей з умов, що загрожують їх життю та здоров’ю. Так упродовж року було вилучено 1 малолітню, яка за рішенням Нетішинського міського суду була відібрана у матері без позбавлення останньої батьківських прав. Наразі дитина влаштована під опіку родичів.

На контролі служби перебуває три сім’ї, діти з яких навчаються у Шепетівському пансіоні. Підстав для встановлення статусу дітей, позбавлених батьківського піклування, немає оскільки батьки відвідують дітей, утримують їх, цікавляться навчанням, станом розвитку, забирають дітей на вихідні  та канікули.

На первинному обліку служби у справах дітей перебуває 53 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування. З них 7 дітей перебувають на повному державному утриманні в інтернатних закладах Хмельницької, Вінницької та Рівненської областей, 2 – навчається у Нетішинському професійному ліцеї та перебувають на державному забезпеченні, 44 дитини влаштовані під опіку/піклування громадян.

 

 

-  2  -

 

У 2012 році на первинний облік служби у справах дітей поставлено 7 дітей, позбавлених батьківського піклування. З них всі 7 влаштовані під опіку/піклування громадян. Знято з обліку служби у справах дітей 2 дитини-сироти, та дитини, позбавлених батьківського піклування, у зв’язку з досягненням ними повноліття. Окрім того, протягом 2012 року в сім’ї громадян із інтернатних закладів було влаштовано 4 дитини, позбавлених батьківського піклування.

У 2012 році на облік служби у справах дітей поставлено 2 сім’ї кандидатів в усиновлювачі, 1 сім’я - кандидатів в прийомні батьки, 1 сім’я - кандидатів в батьки-вихователі.

Протягом 2012 року громадянами міста усиновлено 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

У місті Нетішині створено та функціонує 4 прийомних сім’ї (Хоменко, Пучко, Єльяви, Долінських), в яких виховуються 4 дитини, позбавлених батьківського піклування.  Прийомна сім’я Долінських створена у грудні 2012 року, до якої влаштовано дитину із Хмельницького дошкільного дитячого будинку спеціального призначення.

З метою виконання заходів, спрямованих на забезпечення житлом дітей-сиріт та  дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, рішенням тридцять дев’ятої сесії Нетішинської міської ради V скликання від 3 березня 2009 року № 44 затверджена міська програма забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на 2009-2013 роки.

На виконання програми на 2009-2013 роки передбачено 6625,0 тис.грн., з них на 2012 рік  -  12225,00 тис.грн. (12222,0 тис.грн.- кошти бюджету міста, 3,0 тис.грн. – інші залучені кошти): на придбання соціального житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які не мають власного житла, придбання інвентарю для дитячого будинку сімейного типу, утримання соціального житла, наданого для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, ремонт житла, яке належить дітям вище вказаної категорії, тощо. Фінансування програми у 2012 році не здійснювалось.

На квартирному обліку виконавчого комітету міської ради перебуває 9 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та 7 осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

У 2012 році на квартирний облік за клопотанням служби у справах дітей поставлено 1 дитину, позбавлену батьківського піклування, 3 особи з числа дітей, позбавлених батьківського піклування.

У цьому році 1 особі з числа дітей, позбавлених батьківського піклування, виділено ліжко-місце у гуртожитку для тимчасового проживання.

Службою у справах дітей виконавчого комітету міської ради щомісяця ведеться моніторинг стану влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Так, за 2012 рік під опіку/піклування громадян було влаштовано 1 дитину у квітні, 2 – у червні, 1 – у серпні, 1- у жовтні, 2 – у листопаді, 1 – у грудні. Окрім того, громадянами м.Нетішина усиновлено 2 дитини-сироти у січні, 1 – у серпні, 2 – у грудні.

-  3  -

 

Відчуження житла, яке належить дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у 2012 році не здійснювалось.

За клопотанням служби у справах дітей житловий будинок, який належить особі з числа дітей, позбавлених батьківського піклування, та 2 неповнолітнім дітям, позбавлених батьківського піклування, обстежено комісією виконавчого комітету міської ради з метою встановлення відповідності санітарним і технічним нормам, з визначенням придатності проживання в ньому. За висновками комісії житло не придатне для проживання. Особі з числа дітей, позбавлених батьківського піклування, надано ліжко-місце в гуртожитку для тимчасового проживання, двоє неповнолітніх дітей перебувають на повному державному утриманні в інтернатному закладі. Один неповнолітній, який досяг 16-річного віку поставлений на квартирний облік.

За станом на 01 жовтня 2012 року на обліку в управлінні праці та соціального захисту населення перебуває 3 тис. 321 одержувач державних соціальних допомог. З них 2 тис. 598 отримувачів державної допомоги сім’ям з дітьми та 48 отримувачів державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям.

Державним соціальним інспектором управління здійснюється контроль за достовірністю поданої заявниками інформації про доходи та майновий стан, обстеження сімей з метою підтвердження їх права на призначення допомоги та контроль за цільовим використанням коштів для забезпечення повноцінного виховання та утримання дітей.

Так, упродовж січня-вересня 2012 року державним соціальним інспектором  здійснено:

- 487 перевірок достовірності інформації про доходи та майновий стан осіб, що звернулись за призначенням державних соціальних допомог, в тому числі                            179 перевірок отримувачів державної допомоги сім’ям з дітьми та 4 перевірки отримувачів державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям.

- 295 обстежень майнового стану та умов проживання громадян з метою підтвердження їх права на призначення допомоги, в тому числі обстежено 131 сім’ю, яка звернулась за призначенням державної допомоги сім’ям з дітьми, та 107 сімей, які звернулись за призначенням державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям.

Також державним соціальним інспектором здійснено 154 вибіркових обстеження цільового використання виплаченої допомоги при народженні дитини спільно з відділом у справах сім’ї, молоді та спорту та службою у справах дітей виконавчого комітету міської ради. За цими обстеженнями випадків нецільового використання коштів не виявлено.

Загалом за результатами перевірок виявлено 91 випадок подання неповної або недостовірної інформації, з них 68 випадків – по допомозі сім’ям з дітьми. По допомозі малозабезпеченим сім’ям порушень не виявлено.

За цими випадками загальна сума надміру нарахованих та виплачених коштів становить 13601,51 гривень, зокрема, по допомозі сім’ям з дітьми надміру виплачено                 8890,05 гривень.

За виявленими порушеннями повернуто коштів на загальну суму 11568,32 грн., зокрема, по допомозі сім’ям з дітьми повернуто 8818,76 гривень.

-  4  -

 

Основна причина надміру нарахованих та виплачених управлінням коштів по державних допомогах – це невчасне подання одержувачами допомог інформації про обставини, за яких призначена допомога має бути припинена: працевлаштування особи, яка отримує допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, вихід на роботу до закінчення відпустки по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та інше.

На квартирному обліку перебуває 9 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 7 осіб із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що становить стовідсоткове забезпечення взяття на квартирний облік,  за місцем походження дітей та осіб із числа дітей цієї категорії, які потребують поліпшення житлових умов.

Після завершення перебування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у відповідних закладах для таких дітей, прийомних сім’ях, вибуття із сімей піклувальників, дітям надається впорядковане житло згідно з чинним законодавством. У 2012 році таке житло надано 1 дитині.

На соціальному квартирному обліку діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування не перебувають.

Відділом освіти виконавчого комітету міської ради розробляється і буде подано на розгляд найближчої сесії Нетішинської міської ради проект програми розвитку освіти м.Нетішина на період 2013-2018 років, складовою якою буде запровадження інклюзивного навчання дітей з особливими потребами.

Організація оздоровлення та відпочинку дітей та підлітків міста у 2012 році здійснювалася відповідно до програми відпочинку та оздоровлення дітей і підлітків міста Нетішина на 2009-2013 роки, затвердженої рішенням тридцять дев’ятої сесії Нетішинської міської ради V скликання від 26 лютого 2009 року № 11, та рішенням виконавчого комітету міської ради від 19 квітня 2012 року № 98 "Про організацію відпочинку та  оздоровлення дітей і  підлітків  міста влітку 2012 року".

Протягом травня 2012 року спільно з представниками виконавчого комітету міської ради та санітарно-епідеміологічної служби проводилася комплексна перевірка стану готовності закладів відпочинку – таборів  з денним перебуванням дітей до літньої оздоровчої кампанії.

Відділом освіти виконавчого комітету міської ради була організована робота                 4 дитячих закладів відпочинку – таборів  з денним перебуванням дітей на базі загальноосвітніх навчальних закладів, де від 1 до 21 червня 2012 року відпочинковими послугами було забезпечено 500 дітей соціально-незахищених категорій.

Забезпечено раціональний режим перебування дітей у закладах відпочинку: організовано збалансоване дворазове харчування з розрахунку 13 грн. 65 коп. на одну дитину в один день, вжито заходів щодо виконання постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року № 1591 "Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах" та  спільного наказу  Міністерства охорони здоров’я та Міністерства освіти і науки України від 1 червня 2005 року № 242/239 "Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах".

 

 

-  5  -

 

З метою сприяння соціальному становленню та розвитку дітей, виховання у молодих громадян поваги до національно-історичних і культурних цінностей у таборах з денним перебуванням дітей спеціалістами Нетішинського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, службою було проведено ряд тренінгових та лекційних заходів, відеолекторіїв, якими охоплено 680 дітей, на теми: "Основні права дітей", "Твоє здоров’я - твій вибір", "До істини, як до причастя", "Заради життя", "Керуй своїм життям", "Правда дітей і профілактика ВІЛ/СНІДу", "Куріння, пияцтво або здоров’я – вибирайте самі", "Ми за здоровий спосіб життя", "Здорова нація – здорове майбутнє", "Алкоголь і наркотики штучні злети та болючі падіння", "Прояв негативних явищ, як форма прояву девіантної поведінки дітей".

Протягом 2012 року оздоровлено 1 тис. 194  дитини шкільного віку.

Особлива увага приділялася оздоровленню дітей із соціально-незахищених  категорій. У таборах всіх типів оздоровлено: 25 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 162 дитини із багатодітних та малозабезпечених сімей,                   55 дітей-інвалідів, 54 дитини, які  потерпіли від наслідків Чорнобильської катастрофи, 131 дитина працівників бюджетної сфери, 180 талановитих та обдарованих дітей,                  129 дітей, які перебувають на диспансерному обліку.

7 дітей, які потерпіли від наслідків Чорнобильської катастрофи, було направлено на оздоровлення управлінням праці та соціального захисту населення виконавчого комітету міської ради за рахунок коштів державного бюджету до санаторних закладів України.

У 2012 році ДЗ "СМСЧ № 4" направлено на санаторно-курортне лікування              53 дитини, які перебувають на диспансерному обліку.

20 дітей пільгових категорій  оздоровлено за кошти обласного бюджету  у закладі оздоровлення та відпочинку "Сперанца" приватного підприємства "Ренесанс-7" Одеської області  та ПДЗОВ "Дністровська чайка" Кам’янець - Подільського району.

За кошти державного бюджету оздоровлено 23 дитини пільгових категорій у МДЦ "Артек" та УДЦ "Молода гвардія".

Усі діти, які направлялися на оздоровлення, пройшли безкоштовне медичне обстеження у ДЗ "СМСЧ №  4".

Під час оздоровчої кампанії 2012 року із бюджету міста використані кошти у сумі  177 тис. 495 грн. 24 коп.

У порівнянні з 2011 роком кількість оздоровлених дітей збільшилась на 5 %.

Протягом  2012 року  проводилося обстеження матеріально-побутових умов сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, з метою надання різного виду допомог та попередження насильства у сім’ях.

Діти із багатодітних сімей міста Нетішина мають можливість безкоштовно відвідувати ПСМНЗ "Нетішинська міська художня школа" та  ПСМНЗ "Школа мистецтв", займатися у спортивних секціях Нетішинської КДЮСШ ППО ХАЕС.

На сьогодні з метою створення умов організації змістовного дозвілля,                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          відпочинку, сприяння розвитку творчих, інтелектуальних, наукових, спортивних здібностей дітей та молоді в місті здійснюють свою діяльність молодіжні громадські організації за спортивними, виховними, екологічними напрямами діяльності, позашкільні заклади міста, підпорядковані відділам освіти, культури та туризму виконавчого комітету міської ради, спортивний комплекс "Енергетик" та Нетішинська КДЮСШ, які підпорядковані профспілковому комітету ХАЕС.

-  6  -

 

З метою недопущення вчинення протиправних дій дітьми, поширення проявів вживання неповнолітніми алкогольних та слабоалкогольних напоїв, продажу підліткам спиртних напоїв та втягнення їх у пияцтво,  міською радою прийняте рішення від                        10 липня 2012 року № 30/600 "Про обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних, вин столових на території міста".  

Під соціальним супроводом Нетішинського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді знаходиться три прийомні сім’ї, в яких проживає і виховується троє дітей, позбавлених батьківського піклування. За період функціонування цих прийомних сімей спостерігається успішне їх функціонування так як діти забезпечені усім необхідним, а саме: безпека, житло, якісна їжа, одяг, куточок для іграшок, місце для навчання, сну та відпочинку. Діти, які виховуються в прийомних сім’ях, долучаються до участі у міських  заходах та  змістовного дозвілля. Прийомні батьки розвивають у прийомних дітей здібності до музики, танців, зацікавлення іншими видами діяльності, особливо інтелектуальними, пізнавальними. Прикладають зусилля, щоб діти розвивалися відповідно до віку, були готові до самостійного життя. Одна особа із числа дітей, позбавлених батьківського піклування, вибула із сім’ї  у зв’язку з досягненням повноліття та  продовженням навчання. Протягом  року в ході соціального супроводу прийомної сім’ї ЦСССДМ надано ряд соціальних послуг, а саме: юридичні, інформаційні та соціально-педагогічні консультації.

Проведена рекламна кампанія щодо створення прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, за результатами якої в цьому році пройшли навчання дві  сім’ї, які рекомендовані для створення та постановки на облік,  як потенційних прийомних батьків та батьків-вихователів.

Розповсюджено 100 плакатів даної тематики та 85 буклетів. В ЗМІ розміщено                         6 статей щодо створення  прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу.

З метою підготовки фахівців із соціальної роботи на базі Нетішинського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді було проведено презентаційно-навчальний семінар "Соціальна робота в центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді", навчання-тренінг "Підготовка соціальних працівників до роботи з сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах та здійснення соціального супроводу".

Четверо фахівців пройшли навчання за сприяння міського центру зайнятості та отримали сертифікати державного зразка по завершенні курсу "Підготовка  спеціалістів  центрів  соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді щодо соціального супроводу сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах".

З початку року соціальний супровід здійснювався стосовно 63 сімей, на обліку перебувало   112 сімей,  які опинилися у складних життєвих обставинах .

Відділом державної виконавчої служби Нетішинського міського управління юстиції проаналізовано стан виконання виконавчих документів про стягнення аліментів із боржників.

            Так, за станом на 01 листопада 2012 року, на виконанні перебувало                             811 виконавчих проваджень про стягнення аліментів.

            Завершено державними виконавцями 80 виконавчих проваджень цієї категорії.

            321 рішення суду виконується шляхом примусового стягнення аліментів із заробітку боржників за місцем їх роботи.

-  7  -

 

Відповідно до вимог статті 90 Закону України "Про виконавче провадження" за наявності ознак злочину в діях особи, яка умисно перешкоджає виконанню рішення суду, чи іншим чином порушує  вимоги закону про виконавче провадження, державний виконавець складає акт про порушення і звертається до правоохоронних органів з поданням про притягнення боржників до кримінальної відповідальності.

Державними виконавцями до Нетішинського МВ УМВС України в Хмельницькій області було направлено 4 подання про притягнення боржників до кримінальної відповідальності. За усіма поданнями винесені постанови про відмову у порушенні кримінальних справ. Причинами відмови у порушенні кримінальних справ є відсутність умислу боржника щодо злісного ухилення від сплати аліментів, відсутність офіційного місця роботи, хоч формально вбачається склад злочину, передбаченого статтею 164 КК України. 

            9.Адміністрація ДЗ "СМСЧ №4 МОЗ України" при виявленні випадків недбалого виконання батьками батьківських обов’язків щодо дітей своєчасно повідомляє службу у справах дітей  для вжиття відповідних заходів.

            Діти сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які виховуються у прийомних сім’ях, проходять щопівроку медичний огляд позачергово.

            Проблема  забезпечення служби у справах дітей оргтехнікою  не вирішена, що негативно впливає на роботу операторів Єдиної інформаційно-аналітичної системи (ЄІАС) "Діти". Кошти на придбання оргтехніки службі у справах дітей у   2012 році не виділялись.

            Редакція газети "Нетішинський вісник" своєчасно висвітлює заходи щодо виконання рішення виконавчого комітету міської ради.

 

 

 

 

 

 

 

 

Секретар міської ради                                                                              М.М.Степаненко

 

 

Начальник служби у справах дітей

виконавчого комітету міської ради                                                       Є.В.Смолій