Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Як не отруїтися грибами?

Рясні дощі та тепла погода спричинили справжнє паломництво грибників до лісів та посадок. Попри те, що у багатьох регіонах країни діє заборона на відвідування лісів через мінну небезпеку, охочих збирати гриби не бракує. Хмельниччина, на щастя, до таких регіонів не належить. Проте, не варто забувати про інше — зокрема, про дотримання правил безпеки при збиранні грибів та їх споживанні.

          За інформацією Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, протягом 2022 року та станом на 13 червня цього року в області випадків отруєння дикорослими грибами, на щастя, не зафіксовано. Однак, у 2023 році у Хмельницькій області було зареєстровано 3 випадки отруєння, у яких постраждали 6 осіб, в тому числі одна людина — загинула. Причинами отруєння були дикорослі гриби — бліда поганка, піддубці та рядовки.

          Тому фахівці нашої установи невпинно нагадують, що найкращий спосіб запобігти отруєнню – це їсти лише фермерські гриби і відмовитися від дикорослих. Якщо ж ви купуєте дикорослі гриби, то варто пам’ятати про таке:

- купуйте гриби в офіційних торгових точках (криті ринки, магазини) – там всі товари мають проходити відповідний санітарний контроль;

- уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;

- коли купуєте чи збираєте гриби, майте напоготові (у телефоні чи надруковані) зображення їстівних грибів, знайте, як відрізнити гриб від отруйного двійника;

- за найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими;

- не беріть занадто маленькі чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;

- не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій;

- вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути;

- споживайте гриби ЛИШЕ після термічної обробки, навіть якщо це — сироїжки;

- готуйте гриби протягом першої доби після збирання;

- зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше, ніж добу.

          Симптоми грибного отруєння можуть з’явитися у проміжок часу від 30 хвилин до кількох діб після вживання, залежно від виду грибів. У хворого може виникати нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження частоти пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), марення, галюцинації.

          Якщо ви помітили зазначені симптоми у людей, котрі нещодавно їли гриби — негайно телефонуйте 103! Поки чекаєте на “швидку”, потрібно промити шлунок хворого водою: тобто випити декілька склянок води кімнатної температури та викликати блювання, а потім повторювати цю процедуру доки зі шлунку хворого не виходитиме чиста вода.

          Будьте обережні та не нехтуйте своїм здоров’ям!